torstai 5. toukokuuta 2011

Shoppailusairautta ja kuntokuumetta

Uskomatonta, mutta totta. Tiistaina reissu Ikeassa, mukaan ei tarttunut MITÄÄN! Eilen kävin kirppurilla, Eurokankaassa ja urheiluliikkeessä ja JÄLLEEN tyhjä arpa. Tein itsediagnoosin ja tarkkaa taudinkuvaa en saanut selvitettyä, mutta vakavaa tän täytyy olla! :D

Kirpparilta yritin metsästää jotain mukavia retrokankaita, mutta tuloksetta. Sama juttu Eurokankaassa. Urheilukaupasta metsästin Niken hiuspantoja lenkkejä varten - niissä kun on sellaiset kumiset/silikoniset pallot toisella puolella, mikä estää pantoja valumasta pois - mutta niitäkään ei piruvieköön!! löytynyt mistään. Olisi pitänyt eilen ne Tampereen Sokokselta ostaa, kun niitä kädessäni pyörittelin, mutta ei. "Kyllä näitä varmaan on kaikissa muissakin urheiluliikkeissä", mä mietin. No eipä ollut. Täytyy vissiin tilata siskolta lähetys tänne tuppukylään.

Urheiluromppeiden shoppaaminen on muuten mukavaa puuhaa. Hikoiluretkujakun tuppaa saamaan aina superherkullisissa väreissä ja on ne yleensä aika mukavia päälläkin (paitti jotkut kireet jumppatopit!). Ja niillä on kiva palkita itseänsä harjoittelun edetessä. Pysyy motivaatiokin paremmin yllä. Mä palkitsin itseni uusilla lenkkikengillä, jotka tilasin JDSports-nettikaupasta. Ne on palkinto ensimmäisestä 10 kilometrin lenkistäni. Nike merkkiset, tietty. Oon meinaan lievästi merkkiuskollinen. Suurin osa kaapista löytyvistä juoksuretkuista on nimeomaan Nikejä, vaikka muitakin hyviä on. Ja koska just nyt ei oo tulilla suurempia sisustusjuttuja, listaan alle treenivaatevinkkejä + oman kuontaloni peittävät yksilöt. :)

Kuva: nikerunningshoes.gblogee.com
Kuva: www.jdsports.co.uk
1. Hyvät kengät on kaiken A ja O, oli laji mikä hyvänsä. Kaiken urheilun kattavia, hyviä, halpoja ja hyvännäköistä kenkiä ei yksinkertaisesti ole olemassa - eri lajit vaativat erilaisen kengän. Esimerkiksi vaikka käveleminen, sekä juokseminen ovat liikeradoiltaan samankaltaista liikuntaa, tarvitsee juoksija kengässään paremman päkiävaimennuksen ja huomattavasti kevyemmän kengän, kuin aktiivikävelijä. Aerobisia liikuntalajeja harrastavan kannattaa taas panostaa nilkkatuellisiin kenkiin ja tosissaan spinnaavan lukkokenkiin suorituskyvyn parantamiseksi. Itse muistan aluksi juosseeni kävelylenkkareilla, koska ajattelin, että lenkkari kuin lenkkari. Meno olikin aluksi melkoisen tahmeata ja raskasta ja mietinkin, että oon varmaan superrapakunnossa, kun ei millään lähde sujuakseen tuo juoksu. Kunnes. Kävelin urheilukauppaan ja löysin alesta Niken juoksulenkkarit. Niiden kanssa juoksu olikin HUOMATTAVASTI helpompaa. :) Yllä nykyiset kalossini, alla matkalla olevat uudet menopelini.

Kuvat: prodirectrunning.com

Kuvat: prodirectrunning.com

2. Vaatimattomillakin, ei viimeisintä huutoa olevillakin jumppavaatteilla pääsee hyvin alkuun, mutta tärkeintä niissäkin on kiinnittää huomiota materiaaliin. Tärkeintä on, että materiaali hengittää koko liikuntasuorituksen ajan sen lisäksi, että se tuntuu mukavalta päällä. Dri-fit materiaalista tehdyt urheiluvaatteet ovat oma suosikkini, koska ne siirtävät kosteuden pois iholta, toisin kuin esimerkiksi puuvillavaatteet, jotka eivät sovellu kovin hyvin ainakaan hikiliikuntaan, mutta kevyempään, rentoon liikkumiseen kylläkin. Urheillessa (ainakin ulkona) pitääkin muistaa ottaa huomioon olosuhteet ja pukeutua niiden mukaan, kerroksittain. Alin kerros on kosteuttava siirtävä, keskimmäinen lämpöä eristävä ja päällimmäinen tuulenpitävä. Itse juoksen yleensä yllänäkyvillä Niken tuulenpitävillä juoksupöksyillä, sekä Niken tuulenpitävällä juoksutakilla. Alle sujahtaa dri-fit matskusta juoksupaita ja celsiusasteista riippuen ohut dri-fit juoksutakki.

Kuvat: gigglehd.com & amazon.co.uk
3. Itsensä motivointi on tärkeää, jotta liikunta pysyisi jatkuvana ja mieleisenä -pakkopulla-meiningillä ei kukaan jaksa innostua tekemään yhtään mitään. Itse seuraan liikkumisiani iPodin liitettävällä lähettimellä ja puran sen tietokoneelle, josta voin seurata kehitystäni jokaisen rundin jälkeen. Jos ei omista iPodia, kannattaa harkita sykemittarin ostamista. Useista malleista kun voi seurata kunnon kehittymistä kalorien polton ja sykkeiden muutoksien avulla. Nike valmistaa myös ns. urhehiluranneketta, joka toimii sykemittarin tavoin, mutta toimii itsenäisesti, joten iPodia ei välttämättä tarvita. Kun liikkumisen saralla on saavutettu jokin virstanpylväs saa ja pitääkin palkita itsensä, vaikka uudella jumppatopilla. Vanhan retkun voi sitten dramaattisesti heittää roskiin ja samalla sen entisen, laiskemman elämän sen mukana. :) 

Kannattaa muuten ostaa uusin Kuntoplus -ihan superhyvä numero, jossa on paljon asiaa ruokavalioista ja juoksemisesta, sekä erittäin kattava juoksukenkätesti. :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti